Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

A főállású katás vállalkozó teljes szolgálati időt szerez

A kisadózók tételes adóját (kata) választó főállásúaknál a katás időszak 100 százaléka számít be a szolgálati időbe a résznyugdíjhoz szükséges legalább 15 éves, a teljes nyugdíjhoz szükséges legalább 20 éves szolgálati idő megállapításakor – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

A közleményben az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy az öregségi nyugdíj összegének kiszámításakor viszont a katások esetében  arányosítani kell. Tehát a főállású kisadózó nyugdíjának számításakor havi 81 300 forintot lehet keresetként figyelembe venni, és – mivel az 2013-ban kevesebb, mint a minimálbér – arányosítást kell alkalmazni rá a leendő nyugdíj összegének kiszámításakor.

A január 1-től érvényes szabályozás alapján a kata – amelynek hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni – a 6 millió forint alatti bevételű, legkisebb vállalkozások számára jelent egyszerű, és adómegtakarítást jelentő adózási módot. A kisadózást az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek és kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt.-k és kkt.-k választhatják.
A főállású kisadózók után fizetendő adó havi 50 ezer forint, a nem főállásúak után 25 ezer forint. Ez kiváltja a vállalkozás társasági adóját, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemélyek személyi jövedelemadóját, járulékait és a rájuk tekintettel fizetendő szociális hozzájárulási adót, sőt az egészségügyi és a szakképzési hozzájárulást is.

Forrás:  Hajdu Ilona

Login