Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Az Erzsébet utalványról foglalkoztatóknak

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71.§-a szerint béren kívüli juttatásnak minősül,

– a munkáltató által a munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozója számára, illetve

– a társas vállalkozás által a személyesen közreműködő (a tevékenységen dolgozó) tagja részére juttatott,

fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből (az adóéven belül utólagosan adva is) a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára a havi 5 ezer forintot meg nem haladó rész.

A 3.§ 87. pontja szerint Erzsébet-utalvány: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány.

A béren kívüli juttatás után a juttatást nyújtó kifizetőnek 19,04% személyi jövedelemadót (=1,19 * 0,16), és 11,9% (= 1,19 * 0,1) egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie, amely összesen 30,94% közteher, és hozzájön még az utalványért fizetett kezelési költség.

Bárki próbálja elkendőzni azt, hogy ez többe kerül a munkáltatónak, mintha jutalmat fizetne a dolgozónak, és még mindig próbálják sulykolni, hogy jobban jár a cég a juttatással, mint a bérrel, ez egyszerűen nem igaz. Nagyon egyszerű ezt belátni, hiszen a cég közterhe a bérjellegű juttatás után 27% + 1,5% = 28,5%.

Felesleges egyébként bonyolítani a rendelkezéseket oly módon, hogy mindig különböző (megemelt) adóalapokkal kell számolnunk, hogy hivatkozhassunk a 16%-os adókulcsra, mert ez a módszer tévedésekre ad lehetőséget és ebből máris adóhiány keletkezhet, ha elfelejtjük megnövelni az adóalapot.

Jó lenne, ha egyetlen munkáltatót se zavarnának össze azzal a kijelentéssel, hogy a béren kívüli juttatás olcsóbb a számára!

Ugyanakkor a dolgozó tényleg jobban jár a béren kívüli juttatással, mert annak teljes értékét levásárolhatja. Ugyanannyi bérből azonban a 2012. évi új szabályoknak megfelelő levonásokra (legalább 34,5%, de magasabb jövedelem esetén több) kerül sor, ami jelentős.

De nem szabad elfelejteni, hogy a munkáltatóknak 2012-ben is béremelési kötelezettségük van, ezért minden szabad erőforrásukat arra fogják fordítani, és nem a juttatásokra. (Lásd például a 298/2011. és a 299/2011. Korm. rendeleteket!)

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kizárólagos jogosultságot kapott az új, Erzsébet-program keretén belül kibocsátott, étkezési célra felhasználható Erzsébet-utalvány forgalmazására. Az utalvány fogyasztásra kész étel vásárlására és melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlásra használható fel.

December végén megjelent a 39/2011. (XII. 29.) KIM rendelet az Erzsébet-utalvány kibocsátásáról. Ennek a jogszabálynak a 2. §-a szerint, egy utalványosnak egy adóév alatt több juttató is juttathat utalványt. Megjegyzendő, hogy utalványosnak nevezik azt a természetes személyt, aki az szja-törvény alapján a juttató (kifizető) által adott utalvánnyal rendelkezik.

Az Erzsébet utalvány formájában nyújtott juttatás során, a kifizető az utalvány kibocsátójától papíralapú utalványokat vagy elektronikus utalványokat vásárol.

A papíralapú utalvány kötelező tartalmi elemei:

a) az „Erzsébet-utalvány” elnevezés,

b) a beváltási érték forintban kifejezve,

c) az utalvány felhasználhatóságának köre,

d) annak a ténynek a feltüntetése, hogy az utalvány készpénzre, készpénz-helyettesítő fizetési eszközre át nem váltható,

e) a felhasználhatóság lejáratának időpontja,

f) a kibocsátó megnevezése és elérhetősége,

g) az utalvány vonalkódja.

A papíralapú utalványt több eltérő, de száz forinttal osztható beváltási értékre fogják kibocsátani. Az adott naptári évben juttatott utalványokat a következő naptári év december 31-ig lehet felhasználni.

Elektronikus utalvány használata esetén a kifizető egyedi műanyag azonosítót, elektronikus utalványkártyát igényel a kibocsátótól. Az elektronikus utalványkártya az elfogadóhelyi terminál által olvasható. Azon keresztül elektronikus információcsere útján az elektronikus utalványoknak a rendszerben nyilvántartott rendelkezésre álló összege ellenőrizhető lesz.

Az elektronikus utalvány beváltása az elfogadóhelyen elhelyezett elektronikus elfogadóhelyi terminálon vagy a kibocsátó által kialakított központi internetes felületen keresztül történhet.

Az elektronikus utalványkártya lejárati ideje minimum három év.

Az Erzsébet utalvány jelenleg három áruházlánc mintegy 15 ezer üzletében váltható be:

– a CBA Kereskedelmi Kft.,

– a Co-op Hungary Zrt., és

– a Reál Hungária Élelmiszer Kft. boltjaiban.

Forrás: Kovácsné Álmosdy Judit

Login