Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Mikor nem kell SZJA előleget megállapítani 2012-ben?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 46. §-a rendelkezik az adóelőleg megállapítási-, bevallási- és megfizetési kötelezettségről. Visszavonták azt a gyakorlatban használhatatlan rendelkezést, hogy a jövedelem kifizetőjének nem kell adóelőleget megállapítani és levonni a számla adására kötelezett magánszemélytől, csak ha külön kéri.

2012-től a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania

  • az őstermelői tevékenységből származó bevételből, ha a magánszemély legkésőbb a kifizetéskor bemutatja az adóévre hitelesített értékesítési betétlapját (készítsünk másolatot róla!)
  • illetve ha a családi gazdálkodó bemutatja az e jogállását igazoló okiratát,
  • (de a kifizető az ilyen kifizetéseket is feltünteti a kötelezettséget eredményező kifizetésekről, juttatásokról az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott formában és előírt határidőre teljesítendő bevallásában).
  • vállalkozói bevételből, ha az egyéni vállalkozó az e bevételéről kiállított bizonylatán feltünteti az egyéni vállalkozói jogállását bizonyító közokirat számát.

Minden más esetben tehát a jövedelem kifizetője köteles megállapítani a személyi jövedelemadó előlegét és beszerezni a magánszemélytől az ehhez szükséges nyilatkozatokat, adatokat. Ne feledjük, hogy a járulék meghatározása is hozzákapcsolódik!

Forrás: Hajdu Ilona

Login