Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Így módosul visszamenőleg a társasági adóról szóló törvény

letöltés (1)A Parlament őszi vegyes törvénycsomagja – ami Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter nevéhez fűződik – a legkülönbözőbb témákat köti egy csokorba az adóktól a médiáig. A múlt héten megszavazott T/1271. törvényjavaslat 23 törvényt módosít.

Egyrészt a lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló törvény módosításával a külföldi jogi és természetes személyek a mezőgazdasági és erdőgazdasági hasznosításúnak nem minősülő ingatlan tulajdonjogát az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal engedélyével szerezhetik meg, és ez vonatkozik a diplomáciai és konzuli testületek ingatlanszerzésére is akkor, ha nemzetközi szerződés vagy viszonosság áll fenn.

Banki szabályozás. A Magyar Export-Import Bank Rt.-t és Magyar Exporthitel Biztosító Rt.-t szabályozó törvényt módosítása növeli ezek kompetenciáját, aktivitásuk fokozása érdekében lehetővé teszi, hogy az ügyfelek által megvalósított befektetéseket is finanszírozza az Eximbank. Ezen kívül megszünteti az igazgatóság és felügyelőbizottság tagjainál, valamint a vezérigazgatónál a párttisztség viselésével kapcsolatos jelenlegi összeférhetetlenségi szabályt. A vezető állású személyeknél a korábbi tizennyolc havi speciális vezetői gyakorlat egy évre csökken, illetve a miniszternek lehetővé teszi, hogy a jelenlegi szakirányú felsőfokú végzettségtől eltérő személyt is kinevezhessen vezető állású személynek. A módosítás lehetővé teszi vámtitokhoz való hozzáférését is a nevezetteknek az érintett ügyfelek vonatkozásában, emiatt a vámtörvény is módosul. A Magyar Fejlesztési Bankot szabályozó törvény azzal módosul, hogy bővül a fejlesztési tőkefinanszírozás a beruházásokhoz kapcsolódó forgóeszközigény finanszírozhatóságával. Az MFB szabadabb vehetne befektetési jegyet, kockázati tőkealap-jegyet.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből többek között megtudhatja, milyen visszamenőleges módosítást tartalmaz a törvénycsomag, hogyan alakul az egyes végkielégítések utáni 98 százalékos adó visszatérítése!

Login