Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Adókedvezmény hitelből beszerzett eszközök után

aruhiMilyen kedvezménnyel élhetnek azok, akik hitelből finanszírozzák új eszközbeszerzésüket, s mi változik 2014-től a bemutatott kedvezményeknél? – cikkünk ezekre a kérdésekre ad választ.

Korábbi írásainkban áttekintettük, hogyan lehet a társasági adót csökkenteni a még használatba nem vett eszközök beszerzése után, cikkeinket ITT és ITT olvashatja el. Ha a vállalkozás az eszközbeszerzést nem(csak) saját forrásból, hanem pénzügyi intézménytől felvett hitellel oldotta meg, a korábban vázolt adóalap-kedvezmény mellett adókedvezményt is igénybe vehet.

Ha az adózó az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősül, tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett, és kizárólag e célra felhasznált hitel kamata után az adóévben fizetett kamat 40 százalékának megfelelő összegű, de legfeljebb 6 millió forint adókedvezményt vehet igénybe. A kedvezmény igénybevétele szempontjából a pénzügyi lízing konstrukcióban megszerzett eszköz kapcsán a kifizetett kamat is figyelembe vehető.

Lényeges, hogy az adókedvezmény csak azokban az adóévekben érvényesíthető, amelyekben a hitelt az eredeti szerződéses feltételek szerint kell visszafizetni. A hitel átütemezése, meghosszabbítása esetén az átütemezéssel, meghosszabbítással érintett adóévekre már nem vonatkozik az adóalap-csökkentés lehetősége.

Forrás: adó
zona

Login