Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Kézzel írt számla javítása

szla_kp1Hogyan lehet, illetve kell kijavítani a kézzel írt számlát?

Tekintettel arra, hogy az alkalmazott adó mértéke a számla kötelező tartalmi elemeinek egyike, így szükséges a számla korrekciója – hívta fel a figyelmet szakértőnk. Ez a következő módon történhet:

– A számlapéldányok begyűjtését követően a számlán szereplő hibás áfakulcsot egy vonallal áthúzza úgy, hogy az eredeti hibás adat is felismerhető maradjon, majd a helyes áfakulcsot a számlára felvezeti, feltünteti a javítás dátumát és  szignóval ellátja.

– A számlapéldányok begyűjtését követően a hibás kézi számlát egy vonallal áthúzza, és rávezeti, hogy „RONTOTT”, majd egy új nyomtatványon kibocsátja a helyes áfakulccsal a számlát.

– Számlával egy tekintet alá eső okiratot bocsát ki. Ilyen esetben nincsen szükség az összes korábbi számlapéldány begyűjtésére, hanem egy önálló korrekciós bizonylat kibocsátása történik. A számlával egy tekintet alá eső okiraton fel kell tüntetni a következő adatokat:

– az okirat kibocsátásának kelte;

      – az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja;

      – hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja;

      – a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint (áfakulcs), valamint a módosítás természete (például: áfakulcs helyesbítése).

Forrás: adózóna

Login