Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Módosul a statisztikai számjel

Az új Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-ei hatálybalépése a Gazdálkodási formák osztályozásának (GFO) változását is eredményezi. Ezek a változások a statisztikai számjel elemét képező, megváltozott gazdálkodási forma kódokat tartalmazó, a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról szóló KIM rendeleten alapulnak.

A 21/2012. (IV.16.) KIM rendelet változása közel 173 ezer szervezet statisztikai számjelének módosulását eredményezi, amelyből jelentős részt a közkereseti- és betéti társaságok, mint jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások, gazdasági társaságok alkotnak – írja közleményében a NAV.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a NAV nyilvántartásában a statisztikai számjel változásával érintett vállalkozások gazdálkodási forma kódjának (GFO) átsorolása (átfordítása) adózói közreműködés nélkül, automatikusan megtörténik.

A statisztikai számjel módosulásával, változásával kapcsolatos részletes tájékoztatás megtalálható a statisztikai számjellel rendelkező vállalkozások felügyeletét, egyben ezen közhiteles nyilvántartást vezető szerv, a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos honlapján.

 

Forrás: ado.hu

Login