Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Szja-kedvezmény, amivel a munkáltatója is jól járhat

szjaEgy rehabilitációs átvilágítás során a dolgozók 1,5-6 százalékáról szokott kiderülni – a munkavállalók demográfiai összetételétől függően –, hogy tartós betegséggel élő személyekként ők maguk szja-kedvezményre, míg az őket alkalmazó társaság esetleg a rehabilitációs hozzájárulás megtartására jogosult. Az érintett magánszemélyek éves szinten több mint 60 ezer forintnyi adót spórolhatnak meg, munkáltatójuk viszont majdnem egymillió forintot nyerhet.

A súlyos fogyatékossággal élők személyi adókedvezményt vehetnek igénybe, amelynek összege a minimálbér 5 százaléka. Ez a 2014. évre vonatkozóan azt jelenti, hogy az érintettek havi 5075, éves szinten 60 900 forinttal csökkenthetik a fizetendő személyi jövedelemadójukat. A kedvezmény igénybevételére vonatkozó rendelkezéseket a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 35. és 40. paragrafusai taglalják.

Hogy mi számít súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségnek, azt a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet határozza meg. A rendelet melléklete 17 betegségcsoportot tartalmaz, illetve felsorolja a betegségek megnevezését és BNO-kódját, amit a leleteken is fel szoktak tüntetni. A kedvezmény olyan, növekvő számban jelentkező betegségek után is járhat, mint a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség.

A legfontosabb, hogy igazolni kell tudni a fogyatékosságot, ha az adóhatóság erre felszólítja a magánszemélyt. (A személyi jövedelemadó-bevallásnál az egyik alapelv az, hogy minden egyes adatról, amit beírunk a bevallásba, arról rendelkeznünk kell valamilyen hiteles bizonylattal, amivel amellyel alá tudjuk támasztani annak valódiságát.

A súlyos fogyatékosság megállapítására és minősítésére – a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet (1) bekezdésében meghatározottak szerint – szakambulancia vagy kórházi osztály orvosa jogosult, vagy. A betegséget, fogyatékosságot – az állapot véglegességétől vagy átmeneti jellegétől függően – állandónak vagy ideiglenesnek minősítik.

Az igazolást szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa állítja ki, vagy ha a magánszemély rendelkezik szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa által kiállított minősítéssel, akkor annak alapján a választott háziorvos is adhat igazolást. Mindezek mellett az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény az előzőektől eltérően a fogyatékossági támogatást megállapító határozattal is igénybe vehető.

Abban az esetben, ha nem végleges a minősítés és ideiglenes az igazolás, akkor évente kell igazolást kérni az adóbevalláshoz a fent bemutatott lehetőségek szerint valamelyik orvostól.

Login