Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

NAV áfaellenőrzésekor már menet közben is betekintést nyerhetünk

csökkentésKorlátozás nélkül betekinthet az adózó, illetve a képviselője az adóhatóság nemzetközi megkereséseibe és az arra adott válaszokba – döntött a nyári ítélkezési szünet előtti hajrában a Kúria. Az ellenőrzött vállalkozások tehát már az eljárási szakaszban, a jegyzőkönyv elkészülte előtt megismerhetik a külföldi adóhatóság által adott válaszokat.

Társaságok ellenőrzése során gyakori eset, hogy egyes Európai Unión belüli ügyletek esetén – amikor a magyar társaság adómentes unión belüli értékesítést tüntet fel a bevallásában – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) információkat kér a külföldi adóhatóságtól az uniós partnercégről. A nemzetközi információcsere esetén jelentős adatokat közölhet a külföldi adóhatóság arról, hogy az üzleti partnert sikerült vagy nem sikerült elérnie, a külföldi cég milyen adatokat, iratokat szolgáltatott az ottani adóhatóság részére, adófizetési, bevallási kötelezettségének eleget tett-e.

Sok problémát jelentett, hogy egyes adóügyek esetén az adóhatóság nem engedélyezte az adózóknak és a képviselőjüknek, hogy a nemzetközi megkeresések irataiba betekintsenek. Így az ellenőrzött társaság vagy magánszemély csak a jegyzőkönyv meghozatalakor értesülhetett egyes nemzetközi megkeresések negatív tartalmáról.

 

Forrás: adozona

Login