Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Veszteségelhatárolás: kísérti a múlt a kivás vállalkozásokat

Nem felejthetik el a társasági adó hatálya alatt töltött időszakot a kisvállalati adózást (kiva) választó vállalkozások, sokszor érdemes visszamenniük az időben. Nem veszítik el a korábbi, társasági adózás hatálya alatti időszakban keletkezett veszteségüket, és a társasági minimumadó fogalmai is újra előjöhetnek.

Az elhatárolt veszteség fogalmát a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 2012. évi CXLVII törvény (Katv.) alanyaként a kiadózó vállalkozó (kiva alany) még általában a kiva időszak előttről hozza magával.
A kivaalanynál a veszteségelhatárolás fogalmai a társasági adó bonyolult szabályaitól eltérően alakulnak. A kivaalanynál ugyanis a veszteség eleve egész más értelemben használatos. Itt a meghatározó a pénzforgalmi eredmény alakulása.
Ha a pénzforgalmi szemléletű eredmény bármely adóévben negatív, ezzel az összeggel az adózó a következő adóévekben csökkentheti a pénzforgalmi szemléletű pozitív eredményét, feltéve, hogy a pénzforgalmi szemléletű eredmény csökkenése a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett. Ugyanakkor a kivaalany nem veszíti el a korábbi társasági adózás hatálya alatti időszakban keletkezett veszteségét sem.

Login