Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Így számoljuk el a tárgyi eszközök költségeit

targyíA járművek esetében a besorolásnak különös feltétele is van az elszámolásnál. Ebből következően például a könyvelési, számviteli szolgáltatást végző vállalkozás a járműveit nem sorolhatja a műszaki berendezések, gépek, járművek közé, mivel e vállalkozásnál a jármű nem tevékenységi profilt meghatározó tárgyi eszköz. Az lehet viszont például a helyi és távolsági személyszállítási tevékenységet végző vállalkozásnál az autóbusz, a személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozásnál a személygépkocsi, a közúti fuvarozási tevékenységet végzőnél a tehergépjármű.

Cikksorozatunk előző részében, azt foglaltuk össze, hogy miként számolható el egy beruházás azonnal és vonható le egy összegben az adóalapból, az alábbiakban a tárgyi eszközök, azok közöl is elsősorban a járművek költségeinek elszámolásáról lesz szó.

Az eszköz abban az esetben szolgálja közvetlenül a vállalkozási (adott esetben a termék-előállítási) tevékenységet, ha annak költsége a termék, a szolgáltatás közvetlen költségei között jelenik meg. A Számviteli törvény (Szt.) 51. §-ának (4) bekezdése szerint a közvetlen költség értékesítési költségeket és az előállítással közvetlen kapcsolatba nem hozható igazgatási és egyéb általános költségeket nem tartalmazhat. A kiszállítási költség például, ha az Szt. 82. §-ának (4) bekezdése szerint értékesítési költség, amelyből következően a kiszállításhoz kapcsolódó jármű például nem közvetlenül szolgálja a vállalkozási tevékenységet, vagyis nem sorolható a műszaki berendezések, gépek, járművek közé.

Forrás:adozona

Login