Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Társaságiadó-kedvezményekről…

letöltés (1)

A különböző társaságiadó-kedvezményekhez nem elég a jogszabályoknak megfelelően fejleszteni, beruházni, részesedést szerezni, hanem ezt záros határidőn belül jelenteni vagy kérelmezni kell.

A társasági adókötelezettség meghatározásakor érvényesíthető egyes kedvezmények feltételeként a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao)a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) kérelem, bejelentés benyújtását. továbbá az adóhatósághoz különböző – részben a bevallások valamelyikében teljesíthető – bejelentési kötelezettséget ír elő.


Adókedvezmények

Fejlesztési adókedvezmény

A társasági adóból adóvisszatartás formájában fejlesztési adókedvezmény címen igénybe vehető összeg érvényesítésének feltételei (az adókedvezményre a jog fennállása) között egyik meghatározó – a beruházási cél, a beruházási érték és más feltételek mellett – az adókedvezmény iránti igénynek kérelem vagy bejelentés formában történő eljuttatása az NGM–hez a beruházás megkezdése előtt. Kérelmet kell benyújtani, ha az adókedvezményt a kormány az Európai Bizottság engedélye alapján határozatban engedélyezi. Ez akkor áll fenn, ha

  • a megvalósítani tervezett beruházáshoz igényelt állami támogatás meghaladja azt az összeget, amelyet ugyanazon településen egy, jelenértéken 100 millió forintelszámolható költségű beruházás kaphat,
  • a Közép-Magyarország régióban (ide nem értve a Közép-Magyarország régió támogatható településeit) kis- és középvállalkozás által megvalósítani tervezett beruházáshoz igényelt összes állami támogatás jelenértéken, beruházásonként meghaladja a 7,5 millió eurónak megfelelő forintösszeget. 

Bejelentéssel igényelhető a fejlesztési adókedvezmény, ha a támogatáshoz nem szükséges kormányhatározat.

Forrás:adozona

Login