Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Amit a munkaidőkeretről és az elszámolási időszakról tudni kell

Mit jelent az elszámolási időszak, és mit a munkaidőkeret? Az utóbbi alkalmazása esetén hogyan kell elszámolni a túlórát? Példákkal segítjük a munkajogi fogalmak megértését.

Az elszámolási időszak egy egyenlőtlen munkaidő-beosztási módszer, a munkáltató által meghatározott, az érintett héttel kezdődő hosszabb időtartam, amely alatt teljesíthető a heti munkaidő. A munkaidőkeret a munkavállaló által teljesítendő munkaidő meghatározási módja.

A német és osztrák munkajog is ismer az elszámolási időszakhoz hasonló rugalmas munkaidő-beosztási és elszámolási módszert. A lényege, hogy a munkaidő munkaidőkeret hiányában úgy is beosztható, hogy a munkavállaló a napi munkaidő és az általános munkarend alapulvételével megállapított heti munkaidőt a munkáltató által meghatározott hosszabb, az érintett héttel kezdődő időtartam (elszámolási időszak) alatt teljesítse. Az elszámolási időszak alkalmazási feltétele tehát a munkaidő-keret hiánya. Ezzel a Munka törvénykönyve (Mt.) annak lehetőségét biztosítja, hogy a munkavállaló egy adott időszakon belül az esetleges túlórákat, illetve a teljes munkaidőnél kevesebb teljesítést jóváírhassa.

Forrás: adózóna

Login