Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Családi járulékkedvezmény vállalkozóknak

Csak a vállalkozói kivét, a személyes közreműködés alapján kiosztott, illetve az átalányban megállapított tényleges jövedelem alapján történő járulékfizetés esetén érvényesíthetik a jövő januártól életbe lépő új családi járulékkedvezményt a vállalkozó magánszemélyek.

Egyebek között a jövő évi adótörvény-módosítási csomagban foglalt családi járulékkedvezményre vonatkozó rendelkezéseket is módosította az Országgyűlés november 11-én a költségvetési bizottság által benyújtott indítványok elfogadásával. Cikkünkben két lényeges változásra hívjuk fel a figyelmet. Az egyik a vállalkozókat, a másik pedig a magánszemélyek széles körét érinti.

Az elfogadott módosítások révén a vállalkozások csak a vállalkozói kivét, a személyes közreműködés alapján kiosztott jövedelem, vagy az átalányban megállapított jövedelem alapján történő járulékfizetés esetén érvényesíthetik a családi járulékkedvezményt. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha a vállalkozó az úgynevezett minimum szabályok szerint teljesíti járulékfizetési kötelezettségét, akkor e járulékfizetés vonatkozásában nem érvényesíthet családi járulékkedvezményt. Az elfogadott módosító indítvány ugyanis a minimum szabályok szerint történő járulékfizetést nem tekinti tényleges jövedelemnek, s e járulékfizetésre nem vonatkozik a családi járulékkedvezmény lehetősége.

Forrás: adozona

Login