Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Eszközbeszerzéssel lehet csökkenteni a társasági adót

Év közben az üzleti, a bevételi tervek megfelelő alakulása, év vége felé azonban már a „vajon mennyi nyereségadót kell fizetnünk” kérdés is a tulajdonosok, vállalkozások érdeklődésének fókuszába kerül. Ügyes tervezéssel egy vállalkozás jelentősen, a beruházás értékét meghaladóan is csökkenteni tudja adóalapját.

Az év végéhez közeledve gyakorta elhangzik az egyéni és társas vállalkozások részéről, hogy „van-e még pénz? Ha igen, vegyünk még valamilyen eszközt, hadd legyen kisebb az adóalap!”

A számvitel és az adózás rejtelmeiben azonban – hacsak nem kis értékű, azonnal leírható eszközöket szerez be a vállalkozás – nem ekként működik a mechanizmus. Kis odafigyeléssel azonban az adózók egy része elérhet olyan kedvező hatást, hogy a beszerzett eszköz teljes értékét meghaladóan csökkenteni tudja a beszerzés adóévének adóalapját.


Az adórendszerben jellemzően egy költség, ráfordítás, kedvezmény, mentesség csak egyszeresen érvényesíthető, kivéve, ha törvény kifejezetten utal a többszöri alkalmazhatóságra. Ám amint az élet más területén is, az adózásban sincs minden „ingyen”; feltételekhez kötött a kedvezőbb szabályok alkalmazása, illetve szankciók párosulhatnak hozzájuk, ha mégsem teljesülnének maradéktalanul a feltételek.

Forrás: adozona

Login