Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Fontos részletek a kata-bevalláshoz

  1. adoellenorzes szabalyai(1)Éves katás bevétele 6 millió forint alatt volt, vagy fölötte? Cipel-e valamilyen kötelezettséget a katás előtti időszakból? Van olyan adózó, akinek 1 millió forint fölött számlázott? Ezeken is múlik, hogyan kell a bevallását elkészítenie.

A kisadózó vállalkozásoknak az adóévet követő év február 25-eig, az állami adóhatóság által rendszeresített, papír alapon vagy elektronikus úton benyújtott nyomtatványon (14KATA) kell nyilatkozniuk vagy bevallást tenniük az adóévben adóalanyként megszerzett összes bevételükről, amire a 2014. naptári év után mellékelt nyomtatvány vonatkozik. Az adózók többségére csak egy nyilatkozat vonatkozik, ami igazodik az adónem egyszerűségéhez.

Először nézzük a nyilatkozatot. A 14KATA nyomtatvány borítólapján, ami egyben a nyilatkozat helye is, négy plusz egy darab potenciális előzetes nyilatkozatot kell tenni (ezt a C blokkban találjuk). Először is külön érdeklődik a nyomtatvány a nyilatkozat vagy bevallás jellegéről,nevezetesen arról, hogy adóhatósági helyesbítésként (H) vagy önellenőrzésként (O), esetleg ismételt önellenőrzésként nyújtották-e be? Általában ez az adózók nagyon kis részére vonatkozik, így az átlagadózó ezt át is ugorhatja kitöltés nélkül.

Ezt követően a bevallás típusát kell lenyilatkoznunk. Ezt a négyzetet is csak különleges esetben kell kitölteni, nevezetesen, ha az adóalanyiság évközben megszűnt, mégpedig annak oka szerint részletezve, azért, mert átalakult (A), vagy az adóalanyiság feltételei nem teljesültek (H), vagy az egyéni vállalkozói tevékenységét megszüntette (E), szünetelteti (S), illetve végelszámolták (V), vagy egyéb jogutód nélkül megszűnt (M és még egyéb esetek és rövidítések is előfordulnak). Ha az adóalanyiság év közben szűnt meg, akkor a megszűnést követő 30. napig kell a nyilatkozatot, vagy a bevallást benyújtania, eltérően az általános szabálytól. Az átlagadózók nagy részét azonban ez a kocka sem érinti (azaz üres marad).

Login