Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Így kell adóznia és járulékot fizetnie az adószámos magánszemélynek

Adószámos magánszemélyt egy rendezvényszervező cég díjazás ellenében felkér egy feladat elvégzésére. Hogyan kell adózni és járulékot fizetni? Olvasónk kérdésére szakértőnk, dr. Radics Zsuzsanna válaszolt.

„Ha engem, mint adószámos magánszemélyt (alanyi áfamentes) felkér egy rendezvényszervező cég, tehát egy kifizető, illetve nincs megbízási szerződés, csak e-mailben történt megegyezés, hogy a rendezvény napján portrékat rajzoljak 50 ezer forint díjazás fejében, akkor, ahogy a hasonló kérdéseknél olvastam, a kifizetőnek kell levonni ebből az összegből a járulékokat, ami 10+4+3 százalék, illetve a 16 százalék szja-t.” Így vázolta a konkrét szituációt olvasónk, majd a következőket kérdezte: „Nekem akkor elvileg az 50 ezer forintból kivont 33 százalékot ( vagyis 45 ezerből, mert 10 százalék a költséghányad) kell kézhez kapjak, itt a kifizetőnek ugye nincs plusz kiadása, viszont a 27 százalékos ehót már külön neki kell fizetni azt nem vonhatja ki a béremből, ahogy értelmeztem a jogszabályt. Ez így tiszta is nekem, de a kérdés, mi történik abban az esetben, ha a kifizető az 50 ezer forintos számlámat teljes egészében kifizeti, és nem von le belőle semmit, tehát nem tervez befizetni semmilyen járulékot, hanem azt mondja, ezt intézzem én. Ez esetben mi a teendő? Mit kell és mit tudok én külön befizetni, ilyen esetben fizessek be 16 százalék szja-t és a többivel nem kell foglalkoznom?”

Feltételezem, hogy az Ön által említett esetben megbízási szerződés alapján történt a munkavégzés – kezdte válaszát szakértőnk.

A befizetési és bevallási kötelezettség a foglalkoztatót terheli. A magánszemély önmaga után külföldi foglalkoztató esetében teljesíthet befizetést és bevallást, de erre külön szabályok vonatkoznak.

Az általános szabály az, hogy  a foglalkoztató a biztosítottnak a tárgyhónapban kifizetett, járulékalapot képező jövedelem alapján köteles az egészségbiztosítási-, a nyugdíjjárulékot megállapítani és a biztosítottat terhelő járulékot levonni. A megállapított tárgyhavi járulékot az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31. §-ában meghatározottak szerint kell a tárgyhónapot követő hónap 12-éig bevallani, illetőleg megfizetni az állami adóhatóságnak.

A bevallás 1308-as nyomtatványon történik. Ez esetben 45.ezer forint után 4500 forint nyugdíjjárulékot, 1800 forint természetbeni egészségbiztosítási járulékot és 1350 forint pénzbeli egészségbiztosítási járulékot kell levonni. 13T1041-es nyomtatványt is ki kell tölteni, amelyen a biztosítási jogviszony is bejelentésre kerül.

27 százalék már nem eho, hanem szociális hozzájárulási adó, ami az 50 ezer forint feletti, a kifizető által megfizetendő összeg.

A jogszabályban foglaltak szerint kell eljárni. Mindezek alapján kérem, hogy a rendezvényszervezőt keresse meg azzal, hogy bruttó 50 ezer forint megbízási díj járulékait, személyi jövedelemadóját és a biztosítási jogviszonyt ő fizesse meg és vallja be a NAV-nak.

Forrás: adózóna

Login