Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Így spórolhat adót a selejtezéssel: semmit nem lehet csak lazán kidobni!

selejtAz idei évből még több mint egy teljes negyedév van hátra, de nem árt már most készülni az év számviteli zárására, és picit előre dolgozni. Érdemes körülnézni a raktárban és feltérképezni a felesleges eszközöket, eladhatatlan árut. Az alábbiakban ez utóbbival kapcsolatban adunk tippeket.

Ha azt mondom, eladhatatlan áru, szinte biztos, hogy egy vállalkozó azt feleli rá: „selejtezés, kidobás”. Mint cikkünkből kiderül, a selejtezésnek nem feltétlenül a szemetes konténerben kell véget érnie.

Tegyük fel, hogy egy vállalkozás divatáruboltot működtet, és raktárában az elmúlt néhány évben szépen összegyűltek a használható, jó minőségű, de már nem éppen divatos holmik. A cég az árubeszerzést közvetlenül az ELÁBÉ-ra számolja el, nem vezet folyamatosan készletnyilvántartást. Az év végi leltár adatai alapján meglévő készletet az ELÁBÉ számláról vezeti át a 2. számlaosztályba. Az ügyvezető úgy döntött, megszabadul a felesleges készlettől, miután az árut még leértékelve sem sikerült értékesíteni.

Login