Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Külföldről hoz autót? Ezekre az adószabályokra figyeljen!

autoHol és mikor kell megfizetni a külföldön vásárolt autó áfáját, regisztrációs adóját?

Áfa tekintetében az új közlekedési eszköznek az Európai Közösség (továbbiakban: Közösség) egyik tagállamából a másik tagállamába történő olyan értékesítése esetén, melynek eredményeként az új közlekedési eszköz az egyik tagállamból a másik tagállamba kerül, a célország szerinti adózás elve érvényesül. Ez azt jelenti, hogy az eladó az értékesítés tagállamában áfamentes Közösségen belüli termékértékesítést, míg a vevő a beszerzés tagállamában áfaköteles Közösségen belüli termékbeszerzést teljesít.

Új közlekedési eszköz Közösségen belüli értékesítése esetén akkor is a célország szerinti adózás érvényesül, ha a vevő közösségi adószámmal nem rendelkező áfaalany, továbbá akkor is, ha a vevő nem áfaalany. Ebből következik, hogy új közlekedési eszköznek a Közösség más tagállamából történő beszerzése esetén minden beszerzőt áfakötelezettség terhel.

Új közlekedési eszköznek személy és/vagy teherszállításra szolgáló szárazföldi, vízi, illetve légi jármű minősülhet az áfatörvényben meghatározott alábbi ismérvek szerint. (Cikkünkben csak a személygépkocsira szorítkozunk.)

Új közlekedési eszköz: az a beépített erőgéppel hajtott szárazföldi közlekedési eszköz, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm³-t, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kW-ot és amely – az értékesítés teljesítésekor – legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől legfeljebb 6 hónap telt el.

Mindazon Közösségen belüli termékértékesítésekre, termékbeszerzésekre, amelyeknek a tárgya a fentiek szerinti új közlekedési eszköz, az általános szabályok mellett az új közlekedési eszköz Közösségen belüli értékesítésére, beszerzésére vonatkozó speciális szabályokat alkalmazni kell az alábbiak szerint.

Forrás:adozona.hu

Login