Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Mi, mennyi 2015-ben?

mennyi

A minimálbér nőtt, a szociális ellátások összege nem, vagy csak alig változott – derül ki a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által összeállított, hiánypótló dokumentumból.

Csalódás érheti, aki megszokott helyéről, az afsz.hu-ról próbálja letölteni „Mi, mennyi” című, minden évben összerakott dokumentumot, amelyben az összes szociális ellátás, illetve a minimálbér összege is szerepel. Jó hír azonban, hogy a dokumentum idén is elkészült, s innen letölthető.

Az afsz.hu-n egyelőre megtalálhatók a „Mi mennyi” dokumentumok 2005-ig visszamenően, de a 2015-öst már nem találjuk, hiszen – mint az a munka.hu nyitóoldalán olvasható- „az Államreform II. programhoz illeszkedve a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) feladatköreit 2015. január 1-től részben a Nemzetgazdasági Minisztérium, részben Országos Tisztifőorvosi Hivatal veszi át. A lépést elsősorban az indokolta, hogy a Munkaügyi Hivatal a korábbi struktúrában nem képezett hidat a munkáltatók és az álláskeresők között.”

Sok szám nem, de néhány azért változott 2014-hez képest. A minimálbér havi bruttó 105 ezer forintra nőtt, a garantált bérminimum 122 ezer forintra, a közfoglalkoztatási bér 79155 forintra nőtt (teljes munkaidős foglalkoztatásnál természetesen). A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott közmunkás bére idén eléri 20 forint híján a tavalyi minimálbér szintjét, 101480 forint. A munkavezető közmunkás bére havi 111660 forint lett.

Az álláskeresési járadék maximuma továbbra is a minimálbér, így bruttó 105 ezer forintra nőtt a maximális összege – ez csak azokra vonatkozik, akik már idén váltak jogosulttá.

A köszolgálati tisztviselők illetményalapjának összegén viszont nem látszik az idő múlása: 38650 forint. Ennyi volt már 2008-ban is, azóta sem változott. Hasonlóan kemény anyagból gyúrták az öregségi nyugdíj legkisebb összegét is: 28500 forint 2008 óta, idén is ennyi – nyugtázhatjuk a dokumentumot tanulmányozva. Ami persze magával vonja, hogy a nyugdíjminimumhoz kötött gyes bruttó összege is stabilan 28500 forint immár 7 éve. A családi pótlékok összege is az előbbi számokhoz hasonlóan a már-már szinte örök változatlanság érzetét kelti a prezíc összeállítás olvasójában, s nagyon sok hasonlóan fix számot találhatunk még a táblában.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege – 22800 forint- sem változott tavalyhoz képest, bár ez nem 2008 óta ennyi, 2012-ben ugyanis 28500 forintról csökkentették erre a szintre.

Akad olyan szociális ellátás is, amelynek a maximális összege idén emelkedik, mégpedig a rendszeres szociális segélyé 46 662 forintra. Igaz, ez az ellátási forma február utolsó napjával megszűnik.

Nem változott az egyszerűsített foglalkoztatás közterhe és a kis összegű követelés értékhatára sem.

Login