Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Munka gyermekgondozási ellátások mellett

babakocsis-e1394514788901Milyen időkorlát mellett dolgozhatnak a kisgyermekes szülők a különböző gyermekgondozási ellátások mellett? Összefoglaltuk.

A csecsemőgondozási díj legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár. A csecsemőgondozási díj folyósítása alatt nem folytatható keresőtevékenység. Ez alól kivétel a nevelőszülői tevékenység, azaz aki nevelőszülőként folytat keresőtevékenységet és csecsemőgondozási díjra is jogosult, akkor ezt az ellátást a nevelőszülői tevékenység folytatása alatt is folyósítják.

A gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól, legfeljebb a gyermek második életévének betöltéséig jár. Ikergyermekek esetén maximum a gyermekek 3 éves koráig folyósítható a gyermekgondozási díj. A gyermek(ek) egyéves kora előtt gyermekgondozási díj folyósítása mellett csak nevelőszülői tevékenység folytatható.

Keresőtevékenység gyermekgondozási ellátások mellett

Gyermekgondozási segély a gyermek harmadik életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a gyermekek tankötelessé válása évének végéig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén a tízedik életévének betöltéséig jár.

A gyermekgondozási segélyben részesülő szülő – kivéve a kiskorú szülő gyermekének szülőjét – keresőtevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat.

A gyermekgondozási díj és a gyermekgondozási segély folyósítását nem befolyásolja, ha a szülő a gyermek egyéves kora után munkát vállal. A keresőtevékenységnek nincs időkorlátja, így akár napi nyolc órában is dolgozhat az ellátásban részesülő szülő.

A kiskorú szülő gyermekének gyermekgondozási segélyben részesülő szülője (gyámja) időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet. Azaz, ha például a 14 éves anyuka édesanyja kapja a lánya gyermeke után a gyermekgondozási segélyt, akkor ez esetben 14 éves anyuka édesanyja minden időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.

A gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek hároméves kora után, heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. Ez esetben nem minősül keresőtevékenységnek, ha a nagyszülő a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony keretében dolgozik.

Gyermeknevelési támogatás három vagy több kiskorú gyermek esetén jár, a legfiatalabb gyermek harmadik életévének betöltésétől a nyolcadik életévének betöltéséig. A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy keresőtevékenységet heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló 18 év alatti kiskorú otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás. Ápolási díjban részesülő személy keresőtevékenységet folytathat az ellátás mellett, de munkaideje – az otthoni munkavégzés kivételével – a napi 4 órát nem haladja meg.

Forrás: adozona

Login