Számviteli Szolgáltató Bt. oldalán

Vállalkozás gyed és gyes mellett: így alakulnak a tb-terhek 2014-ben

vlalkozas2014-től szabadabban folytatható keresőtevékenység gyes és gyed mellett. Milyen szabályok érvényesek e tekintetben az egyéni és a társas vállalkozóra? Összefoglaltuk.

2014-től a gyermeknevelési ellátásokkal összefüggésben a legfontosabb változás, hogy szülő a gyermek egy éves korától a gyed, illetve a gyes mellett időkorlát nélkül folytathat keresőtevékenységet.

A terhességi gyermekágyi segély mellett azonban továbbra sem szabad munkát végezni, ahogy a gyet mellett is csak a gyermek 3 éves korát követően dolgozhat maximum heti 30 órában a szülő. És, ha mindehhez hozzátesszük az említett ellátásokban részesülő munkavállaló alkalmazásához kapcsolódó szociális hozzájárulási adó (szakképzési hozzájárulás) kedvezményeket, megállapíthatjuk, hogy a gyermekvállalás kevésbé akadálya a munkavállalásnak.

De mi a helyzet az egyéni és társas vállalkozókkal, mennyiben érintik őket a könnyítések?

Ellátási oldalról megközelítve, azt kell látnunk, hogy a munkavállalókhoz hasonlóan, az egyéni és társas vállalkozó a terhességi gyermekágyi segély tartama alatt, illetve a gyed tartama alatt a gyermek egy éves koráig, a gyet tartama alatt a gyermek 3 éves koráig nem folytathat személyesen tevékenységet, azaz nem vehet részt a vállalkozás munkájában.

Forrás: adózona

Login